Treść artykułu

Dieta 13.01.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 60 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02,)
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Barszcz czerwony z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Ryż na sypko 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Kokosowy dhal z zieloną soczewicą + 150 g ( MLE, GOR,)
Fasolka szparagowa zielona + 150 g

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 60 g (GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02,)
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g

Jabłko 150 g

Barszcz czerwony z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Kokosowy dhal z zieloną soczewicą + 300 g ( MLE, GOR,)
Bukiet jarzyn gotowany + 150 g ( SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Ryż na sypko (brązowy) 150 g

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________