Treść artykułu

Dieta 23.01.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Płatki owsiane na mleku/p 300 ml ( MLE, GLU OW,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Ser żółty 40 g (MLE,)
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Cukier 5 g
Sałata zielona 20 g

Żurek z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, )
Fasolka po bretońsku + 350 g ( SEL, GOR,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Mandarynka 150 g

 

 

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Płatki owsiane na mleku/p 300 ml ( MLE, GLU OW,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Serek homo naturalny 150g 1 szt ( MLE,)
Pomidor b/skórki 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Cukier 5 g
Sałata zielona 20 g

Zupa ziemniaczana + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Mięso wieprzowe z warzywami do risotto + 150 g (MLE, SEL,)
Sos pomidorowy + 80 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Cukinia gotowana + 150 g
Ryż na sypko 150 g

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________