Treść artykułu

Dieta 28.04.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml 
Bułka pszenna długa krojona 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,)
Szynka nie ze wsi-szynka wp.wędz.parz. 50 g ( może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, SEL, GOR, SEZ, )
Pomidor b/skórki 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Zupa brokułowa z ryżem + 350 g (SOJ, MLE, SEL,)
Gulasz warzywny z tofu (dieta) + 150 g ( SOJ, SEL,)
Cukinia gotowana + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

 

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Serek homo naturalny 150g 1 szt ( MLE,)
Jabłko pieczone 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Zupa ryżowa z ziemniakami + 350 g ( SOJ, SEL,) 
Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g
Morszczuk pieczony w posypce ziołowej + 100 g (RYB,)
Warzywa po grecku + 150 g (SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________