Treść artykułu

Dieta 29.12.2023 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml,
    (mleko, gluten pszenna, gluten jęczmienna)
  • Kasza manna na mleku 300 ml (gluten pszenny, mleko),
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70g (gluten żytni, gluten pszenny),
  • Chleb Graham 30g
  • Masło extra 82% 10 g,
    (
    mleko)
  • Dżem 25 g 2 szt,
  • Mandarynka 2 szt ,
  • Woda mineralna n/g 0,5 l 1 szt
  • Szpinakowa z zacierką
    350 ml (gluten pszenny, jaja, mleko, seler)

  • Ziemniaki z tłuszczem 200g,

  • Kotlet z ryby (Miruna)
    70 g ( gluten pszenny, jaja, ryby ),

  • Sałatka z kapusty czerwonej z olejem – na ciepło 200 g,

  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml,
    (mleko, gluten pszenna, gluten jęczmienna)

     

  • Kasza manna na mleku 300 ml (gluten pszenny, mleko),

  • Chleb Graham 100 g,
    (
    gluten pszenny)

  • Masło extra 82% 10 g,
    (
    mleko)

  • Ser żółty 60g,
    (
    mleko)

  • Sałata zielona 20g,

  • Woda mineralna n/g 0,5 l,

  • Ogórek kiszony 80 g

 

 II Śniadanie

  • Kefir 2% tł 200 g 1 szt (mleko)

 
  • Szpinakowa z zacierką
    350 ml (gluten pszenny, jaja, mleko, seler),

  • Ziemniaki z tłuszczem 200g,

  • Pulpet rybny (Miruna)
    70 g ( gluten pszenny, jaja, ryby ),

  • Sos cytrynowy 80 ml (gluten
    pszenny, mleko
    ),

  • Bukiet jarzyn oprószony z olejem 200 g (gluten
    pszenny, seler
    ),

  • Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml.


___________________________________________________________________________________