Treść artykułu

Dieta 05.01.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Zacierka na mleku 300 ml,
    (mleko, gluten pszenny, jaja)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g,
    (gluten żytni, gluten pszenny),
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Serek homogenizowany naturalny 150 g,
    (mleko)
  • Mandarynka 2 szt.,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Kalafiorowa z ryżem 350 ml,
    (mleko, seler)
  • Ziemniaki z tłuszczem 200 g,
  • Ryba smażona Miruna 70 g,
    (gluten pszenny, jaja, ryba)
  • Surówka z kapusty kiszonej z olejem 200 g,
  • Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Zacierka na mleku 300 ml,
    (mleko, gluten pszenny, jaja),
  • Bułka pszenna długa krojona 100 g
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Serek homogenizowany naturalny 150 g,
    (mleko)
  • Jabłko pieczone 1 szt.,
  • Woda mineralna n/g 0,5 l 1 szt.
  • Kalafiorowa z ryżem 350 ml,
    (mleko, seler)
  • Ziemniaki z tłuszczem 200 g,
  • Ryba gotowana Miruna 70 g,
    (ryba)
  • Warzywa po grecku 200 g,
    (gluten pszenny, seler)
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml,

___________________________________________________________________________________