Treść artykułu

Dieta 08.01.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
    (mleko, gluten jęczmienny)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g,
    (gluten żytni, gluten pszenny),
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Pyzdra schabowa – wędzonka wieprzowa 60 g,
  • Pomidor 80 g,
  • Sałata zielona 20 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Brokułowa z ryżem 350 ml,
    (mleko, seler)
  • Ziemniaki z tłuszczem 200 g,
  • Gulasz warzywny z ciecierzycą 200 g,
    (gluten pszenny, seler)
  • Surówka z marchwi z olejem 200 g,
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

 

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
    (mleko, gluten jęczmienny)
  • Bułka pszenna długa krojona 100 g
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Pyzdra schabowa – wędzonka wieprzowa 60 g,
  • Sałata zielona 20 g,
  • Pomidor 50 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5 l 1 szt.
  • Brokułowa z ryżem 350 ml,
    (mleko, seler)
  • Mięso drobiowe gotowane z udźca kurczaka 70 g,
  • Sos koperkowy 80 ml,
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Ziemniaki z tłuszczem 200 g,
  • Marchew gotowana z olejem 200 g,
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________