Treść artykułu

Dieta 18.01.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Kasza manna na mleku 300 ml
    ( mleko, gluten pszenny)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g,
    (gluten żytni, gluten pszenny),
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Twarożek 60g (mleko)
  • Sałata zielona 20 g
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.,
  • Pomidor 80 g
  • Szpinakowa z ziemniakami 350 ml
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Sos boloński z mięsa wieprzowego 200 g
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Makaron 200 g (gluten pszenny)
  • Bukiet warzyw gotowanych królewskich 200 g
  • Kompot owocowy z jabłkiem z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Kasza manna na mleku 300 ml
    (mleko, gluten pszenny)
  • Bułka pszenna długa krojona 100 g
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Twarożek 60 g
    (mleko)
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.,
  • Sałata zielona 20g,
  • Pomidor b/ skórki 80 g
  • Szpinakowa z ziemniakami 350 ml
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Sos boloński z mięsa wieprzowego 200 g
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Makaron 200 g
    (gluten pszenny)
  • Bukiet warzyw gotowanych królewskich 200 g
  • Kompot owocowy z jabłkiem z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________