Treść artykułu

Dieta 22.01.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Płatki pszenne na mleku 300 ml
    ( mleko, gluten pszenny)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g,
    (gluten żytni, gluten pszenny),
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Pyzdra szynkowa – wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
  • Sałata zielona 20 g
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.,
  • Pomidor 80 g
  • Fasolowa z ziemniakami 350 ml
    (gluten pszenny, seler)
  • Makaron 200 g
    (gluten pszenny)
  • Twaróg półtłusty 70 g
    (mleko)
  • Sos jarzynowy 80 ml
    (gluten pszenny, seler)
  • Szpinak gotowany z olejem 150g
    (gluten pszenny)
  • Kompot owocowy z jabłkiem z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Płatki pszenne na mleku 300 ml
    ( mleko, gluten pszenny)
  • Chleb Graham 100 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Pyzdra szynkowa – wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g
  • Sałata zielona 20 g
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.,
  • Pomidor 80 g
  • Dyniowa z ziemniakami 350 ml
    (mleko, gluten pszenny, seler)
  • Makaron pełnoziarnisty 200 g
    (gluten pszenny)
  • Twaróg półtłusty 70 g
    (mleko)
  • Szpinak gotowany z olejem 150g
    (gluten pszenny)
  • Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________