Treść artykułu

Dieta 15.02.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Kasza manna na mleku/p 300 ml,
    (mleko, gluten pszenny)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g,
    (gluten żytni, gluten pszenny)
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Twaróg półtłusty 60 g,
    (mleko)
  • Pomidor 80 g,
  • Sałata zielona 20 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Szpinakowa z ziemniakami 350 ml,
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Sos boloński z mięsa wieprzowego 200 g,
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Makaron 200 g,
    (gluten pszenny)
  • Bukiet warzyw gotowanych królewski 200 g,
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Kasza manna na mleku/p 300 ml,
    (mleko, gluten pszenny)
  • Bułka pszenna długa krojona 100 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Twaróg półtłusty 60 g,
    (mleko)
  • Sałata zielona 20 g,
  • Pomidor b/skórki 80 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Szpinakowa z ziemniakami 350 ml,
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Sos boloński z mięsa wieprzowego 200 g,
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Makaron 200 g,
    (gluten pszenny)
  • Bukiet warzyw gotowanych królewski 200 g,
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________