Treść artykułu

Dieta 19.02.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Płatki pszenne na mleku/p 300 ml,
    (mleko, gluten pszenny)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g,
    (gluten żytni, gluten pszenny)
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g,
  • Pomidor 80 g,
  • Sałata zielona 20 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Fasolowa z ziemniakami 350 ml,
    (gluten pszenny, seler)
  • Makaron pełnoziarnisty 200 g,
    (gluten pszenny)
  • Twaróg półtłusty 70 g,
    (mleko)
  • Szpinak gotowany z olejem 150 g,
    (gluten pszenny)
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Płatki pszenne na mleku/p 300 ml,
    (mleko, gluten pszenny)
  • Chleb Graham 100 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Pyzdra szynkowa-wędzonka wieprzowa szynka wędzona parzona 50 g,
  • Pomidor 80 g,
  • Sałata zielona 20 g,
  • Mandarynka 1 szt.,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Dyniowa z ziemniakami 350 ml,
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Makaron pełnoziarnisty 200 g,
    (gluten pszenny)
  • Twaróg Półtłusty 70 g,
    (mleko)
  • Szpinak gotowany z olejem 150 g,
    (gluten pszenny)
  • Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________