Treść artykułu

Dieta 02.04.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem z/c   250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Kasza kukurydziana na ml/p   300 ml (MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni    70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham   30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82%   10 g (MLE,)
Pasztet drobiowy z kurnej półki   60 g (GLU PSZ, JAJ, SEL,)
Sałata zielona   20 g
Woda mineralna n/g 0,5l   1 szt
Pomidor   80 g

Pieczarkowa z ziemniakami ()   350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
Twaróg półtłusty   70 g (MLE,)
Makaron   200 g (GLU PSZ,)
Szpinak gotowany z czosnkiem*   200 g (MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c    250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem z/c   250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Kasza kukurydziana na ml/p   300 ml (MLE,)
Bułka pszenna długa krojona   100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82%   10 g (MLE,)
Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob.   60 g (może zawierać: MLE, GOR,)
Sałata zielona   20 g
Woda mineralna n/g 0,5l   1 szt
Pomidor b/skórki   80 g

Solferino ()   350 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
Makaron   200 g (GLU PSZ,)
Twaróg półtłusty   70 g (MLE,)
Szpinak gotowany z olejem*   200 g (GLU PSZ,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c    250 m

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________