Treść artykułu

Dieta 16.04.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Zacierka na mleku/p 300 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Ser topiony 40g (MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 80 g

Brokułowa z ryżem () 350 ml (MLE, SEL,)
Ziemniaki gotowane 200g ( )
Schab pieczony w rękawie 70g
Sos własny () 80 ml (GLU PSZ, SEL,)
Sałatka z buraczków i jabłka z olejem () 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Zacierka na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Twarożek z koperkiem 60 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 80 g

Brokułowa z ryżem () 350 ml (MLE, SEL,)
Ziemniaki gotowane 200g ( )
Schab pieczony w rękawie 70g
Sos własny () 80 ml (GLU PSZ, SEL,)
Sałatka z buraczków i jabłka z olejem () 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________