Treść artykułu

Dieta 14.11.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Zacierka na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Pasta z twarogu i cebuli 70 g ( MLE,)
Ogórek kiszony 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Barszcz biały z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,)
Gołąbki z ryżem i wieprzowiną 250 g ( JAJ,)
Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ,)
Surówka wielowarzywna z olejem () 150 g ( SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Pasta z twarogu i cebuli 70 g ( MLE,)
Ogórek kiszony 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g

Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,)

Barszcz biały z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,)
Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami () 250 g (SEL,)
Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ,)
Surówka wielowarzywna z olejem () 150 g ( SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________