Treść artykułu

Dieta 19.12.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Kasza manna na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa wędzona,parzona,z dod.wody,białka wp 60 g ( SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Cukier 5 g

Zupa szpinakowa z ziemniakami  350 ml ( SOJ, SEL,)
Sos boloński z wieprzowiną  150 g ( SEL,)
Makaron 200 g (GLU PSZ,)
Surówka z pora z jabłkiem  150 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Schab Ojca Grzegorza-wędlina wieprzowa wędzona,parzona,z dod.wody,białka wp 60 g ( SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR, )
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt

Kefir 1,5% tł 150g 1 Por ( MLE,)

Zupa szpinakowa z ziemniakami  350 ml ( SOJ, SEL,)
Sos boloński z wieprzowiną 150 g ( SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,)
Surówka z pora z jabłkiem 150 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________