Treść artykułu

Dieta 29.01.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Serek homogenizowany waniliowy 150g 1 szt ( MLE,)
Mandarynka 75 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Zupa krem z białych warzyw + 350 ml ( SOJ, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g
Kotlet z kurczaka ze szpinakiem w płatkach kukurydzianych + 80 g (GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Ogórek kiszony z cebulką + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Serek homogenizowany waniliowy 150g 1 szt ( MLE,)
Jabłko pieczone 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Zupa grysikowa + 350 g ( GLU PSZ, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g
Udziec z kurczaka wolno gotowany z ziołami + 100 g
Sos ziołowy (dieta) + 80 g (SEL,)
Dynia pieczona + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________