Treść artykułu

Dieta 04.02.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU
ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Zielona pasta jajeczna + 70 g ( JAJ, MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Ogórek kiszony 80 g
Cukier 5 g

Zupa pieczarkowa z ziemniakami + 350 ml ( SOJ,
MLE, SEL,)
Makaron 200 g (GLU PSZ,)
Klopsik wieprzowy pieczony + 100 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos pieczeniowy + 80 g (GLU PSZ, SOJ, MLE,)

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU
ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Zielona pasta jajeczna + 70 g ( JAJ, MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Ogórek kiszony 80 g
 
Jogurt naturalny 150g

Zupa pieczarkowa z ziemniakami + 350 ml ( SOJ,
MLE, SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,)
Klopsik wieprzowy pieczony + 100 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Sos pieczeniowy + 80 g (GLU PSZ, SOJ, MLE,)
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________