Treść artykułu

Dieta 06.02.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Zacierka na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU
ŻYT,)
Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Pasta twarogowa z pieczoną papryką + 70 g ( MLE,
GOR, S02,)
Ogórek kiszony 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Żurek z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE, GLU ŻYT,
może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, )
Mięso wieprzowe z warzywami do risotto + 150 g
(MLE, SEL,)
Sos pomidorowy + 80 g
Surówka wielowarzywna z olejem + 150 g (SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Ryż na sypko 200 g

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU
ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Pasta twarogowa z pieczoną papryką + 70 g ( MLE,
GOR, S02,)
Ogórek kiszony 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g

Żurek z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE, GLU ŻYT,
może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, )
Ryż na sypko (brązowy) 150 g
Sos pomidorowy + 80 g
Surówka wielowarzywna z olejem + 150 g (SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Mięso wieprzowe z warzywami do risotto + 150 g
(MLE, SEL,)

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________