Treść artykułu

Dieta 05.03.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,)
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g
Twarożek truskawkowy + 70 g (MLE,)

Zupa brokułowa z ryżem + 350 g (SOJ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g
Kotlet z jaj + 200 g (GLU PSZ, JAJ,)
Surówka z marchwi i jabłka b/c + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml 
Bułka pszenna długa krojona 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,)
Pomidor b/skórki 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g
Twarożek truskawkowy + 70 g (MLE,)

Zupa brokułowa z ryżem + 350 g (SOJ, MLE, SEL,)
Gulasz warzywny z tofu (dieta) + 150 g ( SOJ, SEL,)
Cukinia gotowana + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Ziemniaki z koperkiem gotowane 200 g

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________