Treść artykułu

Dieta 18.03.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 60 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, GOR,)
Ogórek kiszony 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Zupa dyniowa z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,)
Gulasz z ciecierzycą, pieczarkami, papryką i cukinią + 150 g (GLU PSZ, SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Surówka z selera i jabłka b/c + 150 g ( SEL,)

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Twarożek z koperkiem + 70 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 100 g

Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,)

Zupa ogórkowa z ziemniakami  350 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Ryż na sypko 150 g
Bitka wieprzowa z szynki pieczona 100 g
Surówka z białej kapusty z koperkiem b/c 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos cygański 80 g

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________