Treść artykułu

Dieta 22.04.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Makaron na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLUŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 60 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02,)
Ogórek konserwowy 80 g ( GOR,)
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Zupa koperkowa z ryżem + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ,)
Bigos + 300 g (GLU PSZ, MLE, SEL, GOR,)
Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka krucha z pieca wieprzowa, parzona 60 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL, może zawierać: JAJ, GOR, S02,)
Ogórek konserwowy 80 g ( GOR,)
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,)

Zupa koperkowa z ryżem + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ,)
Gulasz wieprzowy z warzywami + 150 g ( GLU PSZ, SEL,)
Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________