Treść artykułu

Dieta 04.03.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Kasza kukurydziana na ml/p 300 ml (MLE,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 60 g (MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor b/skórki 100 g
Cukier 5 g

Zupa ziemniaczana a’la solferino + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Makaron 200 g (GLU PSZ,)
Klopsik wieprzowy pieczony + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
Sos własny dieta + 80 g (SOJ,)
Brokuł gotowany + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,)
Zielona pasta jajeczna + 70 g ( JAJ, MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Ogórek kiszony 80 g

 

Jogurt naturalny 100g 1 szt (MLE,)

 

Zupa pieczarkowa z ziemniakami + 350 ml ( SOJ, MLE, SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g (GLU PSZ,)
Klopsik wieprzowy pieczony + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
Sos pieczeniowy + 80 g (GLU PSZ, SOJ, MLE,)
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________