Treść artykułu

Dieta 05.03.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Pasztet drobiowy z kurnej półki 60 g ( GLU PSZ, JAJ, SEL,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 80 g
  • Brokułowa z ryżem 350 ml ,
    (seler, mleko)
  • Gulasz warzywny z ciecierzycą 200 g,
    (gluten pszenny, seler)
  • Ziemniaki z tłuszczem 200 g,
  • Surówka z marchwi z olejem 200 g,
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem z/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Szynka tostowa- drobiowa, średnio rozdrob. 60 g (może zawierać: MLE, GOR,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor b/skórki 80 g
  • Brokułowa z ryżem 350 ml ,
    (seler, mleko)
  • Gulasz warzywny z tofu 150 g,
    (gluten pszenny, seler, soja)
  • Ziemniaki z tłuszczem 200 g,
  • Marchew gotowana z olejem 200 g,
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________