Treść artykułu

Dieta 06.11.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g ( GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g ( MLE,)
Serek homogenizowany waniliowy 150g 1 szt ( MLE,)
Jabłko 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Grysikowa () 350 ml ( GLU PSZ, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g
Eskalopka z kurczaka 80 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE, )
Ogórek kiszony z cebulką z olejem 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Cukier 5 g

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g ( MLE,)
Serek homogenizowany waniliowy 150g 1 szt ( MLE,)
Jabłko pieczone 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Grysikowa () 350 ml ( GLU PSZ, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g
Filet z kurczaka pieczony w ziołach 80 g
Sos koperkowy () 80 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Dynia duszona z olejem* 150 g ( GLU PSZ,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Cukier 5 g

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________