Treść artykułu

Dieta 07.11.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 60 g (SOJ,)
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Barszcz ukraiński z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Łazanki z kapustą i mięs wp z łopatki 300 g ( GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,)
Brokuł gotowany* 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Cukier 5 g

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 60 g (SOJ,)
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml

Kefir 1,5% tł 150g 1 Por ( MLE,)

Barszcz ukraiński z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,)
Sos mięsno warzywny () (z mięsa wieprzowego) 150 g (GLU PSZ, SEL,)
Surówka wielowarzywna z olejem () 150 g ( SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

 

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________