Treść artykułu

Dieta 07.01.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Kasza kukurydziana na ml/p 300 ml ( MLE,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Zielona pasta jajeczna + 70 g ( JAJ, MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor b/skórki 100 g
Cukier 5 g

Zupa brokułowa z ryżem + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Pyzy z farszem szpinakowym z serem + 250 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Marchew gotowana plastry z olejem + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Zielona pasta jajeczna + 70 g ( JAJ, MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Ogórek kiszony 80 g

Jogurt naturalny 100g 1 szt ( MLE,)

Zupa brokułowa z ryżem + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Pyzy z farszem szpinakowym z serem + 250 g ( GLU PSZ, JAJ, MLE,)
Surówka z selera i jabłka b/c + 150 g ( SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________