Treść artykułu

Dieta 07.03.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Zacierka na mleku/p 300 ml,
    (mleko, gluten pszenny, jaja)
  • Chleb mieszany pszenno – żytni 70 g,
    (gluten pszenny, gluten żytni)
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Pasta z twarogu z koperkiem 60 g,
    (mleko)
  • Pomidor 80 g,
  • Sałata zielona 20 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Zupa ziemniaczana 350 ml ,
    (seler, mleko, gluten pszenny)
  • Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami 300 g,
    (seler)
  • Sos pomidorowy 100 ml,
    (gluten pszenny)
  • Jabłko 1 szt,
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Zacierka na mleku/p 300 ml
    (mleko, gluten pszenny, jaja)
  • Chleb Graham 100 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Pasta z twarogu z koperkiem 60 g,
    (mleko)
  • Pomidor 80 g,
  • Sałata zielona 20 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt,
  • Jogurt naturalny 100 g.
  • Zupa ziemniaczana 350 ml ,
    (seler, mleko, gluten pszenny)
  • Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g,
    (seler)
  • Sos pomidorowy 80 ml,
    (gluten pszenny)
  • Surówka z selera i marchwi z olejem 200 g,
    (seler)
  • Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________