Treść artykułu

Dieta 08.02.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Zacierka na mleku 300 ml,
    (mleko, gluten pszenny, jaja)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g,
    (gluten żytni, gluten pszenny),
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Pasta z twarogu z koperkiem 60g,
    (mleko)
  • Pomidor 80 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.,
  • Sałata zielona 20 g.
  • Zupa ziemniaczana 350 ml,
    (seler, gluten pszenny, mleko)
  • Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami 300 g,
    (seler)
  • Sos pomidorowy 100 ml,
    (gluten pszenny)
  • Jabłko 1 szt.
  • Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Zacierka na mleku 300 ml,
    (mleko, gluten pszenny, jaja)
  • Chleb Graham 100 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Pasta z twarogu z koperkiem 60g,
  • (mleko)
  • Pomidor 80 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.,
  • Sałata zielona 20g,
  • jogurt naturalny 100 g 1 szt.
  • Zupa ziemniaczana 350 ml,
    (seler, gluten pszenny, mleko)
  • Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g,
    (seler)
  • Sos pomidorowy 80 ml,
    (gluten pszenny)
  • Surówka z selera i marchwi z olejem 200 g,
    (seler)
  • Kompot owocowy z jabłkami 250 ml.

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________