Treść artykułu

Dieta 11.03.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Makaron na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Pasztet drobiowy z kurnej półki 60 g ( GLU PSZ, JAJ, SEL,)
Ogórek kiszony 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Barszcz czerwony z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Ryż na sypko 200 g
Sos jogurtowo-porzeczkowy* 200 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Jabłko 1 szt 1 szt

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Makaron na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 60 g (SOJ,)
Ogórek kiszony 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Jabłko 1 szt
Barszcz czerwony z ziemniakami () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Risotto wegetariańskie* 350 g ( SEL,)
Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,)
Surówka z kapusty pekińskiej z olejem () 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos pomidorowy 80 ml (GLU PSZ,)

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________