Treść artykułu

Dieta 14.01.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Płatki jęczmienna na mleku /p 300 ml ( MLE, GLU JĘCZ,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 60 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 100 g
Cukier 5 g

Zupa jarzynowa z zacierką + 400 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g
Pulpet wieprzowy + 100 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Sos pietruszkowy + 80 g (SOJ, MLE,)
Surówka z kapusty białej i czerwonej + 150 g ( JAJ, GOR,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Płatki jęczmienna na mleku /p 300 ml ( MLE, GLU JĘCZ,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Filet zapiekany drobiowy 60 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 100 g
Cukier 5 g

Zupa ryżowa z ziemniakami + 350 g ( SOJ, SEL,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g
Pulpet wieprzowy + 100 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Sos pietruszkowy + 80 g (SOJ, MLE,)
Buraki gotowane słupki + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________