Treść artykułu

Dieta 16.12.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 60 g ( SOJ,)
Pomidor 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Zupa krem z buraków  350 ml (SOJ, MLE, SEL,)
Ryż na sypko 150 g
Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Prażone jabłka  100 g

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt (MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 60 g ( SOJ,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor b/skórki 100 g
Cukier 5 g

Zupa krem z buraków  350 ml (SOJ, MLE, SEL,)
Ryż na sypko 150 g
Jogurt naturalny 150g 1 szt (MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Prażone jabłka  100 g

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________