Treść artykułu

Dieta 14.02.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Płatki owsiane na mleku 300 ml
    (mleko, gluten owsiany)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g,
    (gluten żytni, gluten pszenny)
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Ser topiony 60 g
    (mleko)
  • Pomidor 80 g,
  • Sałata zielona 20 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Barszcz czerwony z ziemniakami 350 ml
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Ryż na sypko 200 g.
  • Sos jogurtowo-porzeczkowy 200 g
    (mleko)
  • Jabłko 1 szt
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Płatki owsiane na mleku 300 ml
    (mleko, gluten owsiany)
  • Chleb Graham 100 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Serek homo naturalny 150 g 1 szt
    (mleko)
  • Pomidor 80 g,
  • Sałata zielona 20 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Barszcz czerwony z ziemniakami 350 ml
    (gluten pszenny, mleko, seler)
  • Risotto wegańskie 350 g
    (seler)
  • Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 200 g
  • Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________