Treść artykułu

Dieta 14.06.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Kasza manna na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Dżem 25 g 2 szt
Banan 1szt. 1 szt
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g

Szpinakowa z zacierką () 350 ml ( GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane () 200 g
Kotlet z ryby (Miruna) 70 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,)
Sałatka z kapusty czerwonej z olejem () – na ciepło 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Kasza manna na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Ser żółty 40 g (MLE,)
Ogórek świeży 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Kefir 1,5% tł 150g 1 Por ( MLE,)

Szpinakowa z zacierką () 350 ml ( GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane () 200 g
Pulpet rybny (Miruna) 70 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,)
Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE,)
Sałatka z kapusty czerwonej z olejem () – na ciepło 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________