Treść artykułu

Dieta 14.12.2023 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem250ml,
    (mleko, gluten pszenny, gluten jęczmienny)

  • Zacierka na mleku 300 ml,
    (
    gluten pszenny, jaja, mleko)

  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70g,
    (
    gluten żytni, gluten pszenny)

  • Chleb Graham 30g,
    (
    gluten pszenny)

  • Masło extra 82% 10 g,
    (
    mleko)

  • Pasta z twarogu z koperkiem 60 g,
    (
    mleko)

  • Woda mineralna n/g 0,5 l,

  • Pomidor 80g,

  • Mandarynka 1 szt.
  • Ziemniaczana 350 ml,
    (
    gluten pszenny ,mleko seler)

  • Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami 300 g,
    (
    seler)

  • Sos pomidorowy 100 ml,
    (
    gluten pszenny)

  • Jabłko 1 szt,

     

  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta Wątrobowa (lekkostrawna)

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml,
    (mleko, gluten pszenna, gluten jęczmienna)

  • Zacierka na mleku 300 ml,
    (
    gluten pszenny, jaja, mleko)

  • Bułka pszenna długa krojona 100 g,
    (
    gluten pszenny)

  • Masło extra 82% 10 g,
    (
    mleko)

  • Pasta z twarogu z koperkiem 60 g,
    (
    mleko)

  • Woda mineralna n/g 0,5 l,

  • Pomidor b/skórki 80g,

  • Mandarynka 1 szt.

  • Ziemniaczana 350 ml,
    (
    gluten pszenny ,mleko seler)

  • Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami 300 g,
    (
    seler)

  • Sos pomidorowy 100 ml,
    (
    gluten pszenny)

  • Cukinia pieczona z olejem 200g,

  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta Cukrzycowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml,
    (mleko, gluten pszenna, gluten jęczmienna)

  • Zacierka na mleku 300 ml,
    (gluten pszenny, jaja, mleko)

  • Chleb
    Graham 100g,
     (
    gluten
    pszenny
    )

  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)

  • Pasta z twarogu z koperkiem 60 g,
    (mleko)

  • Woda mineralna n/g 0,5 l,

  • Pomidor 80g,

  • jogurt naturalny 100 g 1 szt.,

  • Mandarynka 1 szt.

  • Ziemniaczana 350 ml,
    (
    gluten pszenny ,mleko seler)

  • Risotto z mięsem wieprzowym i warzywami 300 g,
    (
    seler)

  • Sos pomidorowy 100 ml,
    (
    gluten pszenny)

  • Surówka z selera i jabłka z olejem 200 g,
     (seler)

  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________