Treść artykułu

Dieta 16.01.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Kasza manna na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 60 g
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Cukier 5 g

Zupa szpinakowa z ziemniakami 350 ml ( SOJ, SEL,)
Sos boloński z wieprzowiną 150 g ( SEL,)
Makaron 200 g (GLU PSZ,)
Surówka z selera i jabłka b/c 150 g ( SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo
rozdrobniona 60 g
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt

Kefir 1,5% tł 150g 1 Por ( MLE,)

Zupa szpinakowa z ziemniakami 350 ml ( SOJ, SEL,)
Sos boloński z wieprzowiną 150 g ( SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,)
Surówka z selera i jabłka b/c 150 g ( SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________