Treść artykułu

Dieta 15.03.2024r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Zacierka na mleku/p 350 ml,
    (mleko, gluten pszenny, jaja)
  • Chleb mieszany pszenno – żytni 70 g,
    (gluten pszenny, gluten żytni)
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Dżem 25 g 2 szt.,
  • Mandarynka 2 szt.,
  • Twarożek 30 g.,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Krupnik jęczmienny 350 ml,
    (mleko, seler, gluten jęczmienny)
  • Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g,
  • Ryba smażona (Miruna) 70 g,
    (gluten pszenny, jaja, ryby)
  • Surówka z kapusty kiszonej z olejem 200 g,
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Zacierka na mleku/p 350 ml,
    (mleko, gluten pszenny, jaja)
  • Bułka pszenna długo krojona 100 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Dżem 25 g 2 szt.,
  • Jabłko pieczone 1 szt.,
  • Twarożek 30 g,
    (mleko)
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Krupnik jęczmienny 350 ml,
    (mleko, seler, gluten jęczmienny)
  • Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g,
  • Ryba pieczona (Miruna) 70 g,
    (ryba)
  • Warzywa po grecku 200 g,
    (gluten pszenny, seler)
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________