Treść artykułu

Dieta 15.11.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Dżem 25 g 2 szt
Śliwka 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Dyniowa z makaronem () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane () 200 g
Kotlet z ryby (Miruna) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,)
Surówka z kapusty czerwonej z olejem 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE,)

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Dżem 25 g 2 szt
Jabłko pieczone 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Dyniowa z makaronem () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g
Pulpet rybny (Miruna) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,)
Szpinak gotowany z olejem* 150 g ( GLU PSZ,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE,)

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________