Treść artykułu

Dieta 18.12.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Serek homo naturalny 150g 1 szt ( MLE,)
Pomidor 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Kapuśniak z kapusty kiszonej 350 g ( GLU PSZ, SOJ, SEL,)
Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ,)
Pulpet wieprzowy 100 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Sos pieczarkowy 80 g ( MLE,)
Surówka z marchwi i selera z olejem 150 g ( SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Serek homo naturalny 150g 1 szt ( MLE,)
Pomidor b/skórki 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Zupa ziemniaczana 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Kasza jęczmienna/sypko 200 g ( GLU JĘCZ,)
Pulpet wieprzowy 100 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Sos jarzynowy dieta 80 g ( MLE,)
Cukinia gotowana 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 m

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________