Treść artykułu

Dieta 18.02.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Herbata czarna granulowana b/c 250 ml
Zacierka na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Twarożek z koperkiem + 70 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 100 g
Cukier 5 g

Zupa ogórkowa z ziemniakami  350 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Ryż na sypko 150 g
Bitka wieprzowa z szynki pieczona  100 g
Surówka z białej kapusty z koperkiem b/c 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos cygański + 80 g

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Twarożek z koperkiem + 70 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Pomidor 100 g


Podpłomyki b/c 20 g (GLU PSZ, MLE,)

Zupa ogórkowa z ziemniakami  350 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Ryż na sypko 150 g
Bitka wieprzowa z szynki pieczona 100 g
Surówka z białej kapusty z koperkiem b/c 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos cygański 80 g

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________