Treść artykułu

Dieta 18.04.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Twarożek różany  70 g ( MLE,)
Jabłko 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Cukier 5 g

Zupa szpinakowa z zacierką  350 ml ( GLU PSZ, SOJ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g
Kotlet z miruny + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB, SOJ,)
Surówka z kapusty czerwonej b/c  150 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Twarożek różany + 70 g ( MLE,)
Jabłko pieczone 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Cukier 5 g

Zupa szpinakowa z zacierką  350 g ( GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL, )  
Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g
Pulpet z miruny + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB)
Sos ziołowy (dieta) + 80 g (SEL) 
Bukiet jarzyn gotowany + 150 g ( SEL)
Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________