Treść artykułu

Dieta 18.09.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Płatki owsiane na mleku/p 300 ml ( MLE, GLU OW,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Ser żółty 60 g (MLE,)
Pomidor 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g

Zupa z soczewicy z kaszą () 350 ml ( GLU PSZ, SEL, GLU JĘCZ,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane () 200 g
Zrazik drobiowy z udźca pieczony mielony 70 g ( GLU PSZ, JAJ,)
Ćwikła z chrzanem () 200 g ( MLE, S02,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Sos jarzynowy () 80 ml (GLU PSZ, SEL,)

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Płatki owsiane na mleku/p 300 ml ( MLE, GLU OW,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Serek homo naturalny 150g 1 szt ( MLE,)
Pomidor b/skórki 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g

Grysikowa () 350 ml (GLU PSZ, SEL,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane () 200 g
Zrazik drobiowy z udźca gotowany mielony 70 g (GLU PSZ, JAJ,)
Sos jarzynowy () 80 ml (GLU PSZ, SEL,)
Buraczki gotowane () 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________