Treść artykułu

Dieta 19.01.2024

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Zacierka na mleku 300 ml
    ( mleko, gluten pszenny, jaja)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g,
    (gluten żytni, gluten pszenny),
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Dżem 25 g 2 szt
    (mleko)
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.,
  • Mandarynka 2 szt
  • Krupnik jęczmienny 350 ml
    (mleko, seler, gluten jęczmienny)
  • Ziemniaki z tłuszczem 200 g
  • Ryba smażona (Miruna) 70 g
    (gluten pszenny, jaja, ryby)
  • Surówka z kapusty kiszonej z olejem 200 g
  • Kompot owocowy z jabłkiem z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem b/c 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Zacierka na mleku 300 ml
  • ( mleko, gluten pszenny, jaja
  • Chleb Graham 100 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Ser żółty 40 g
    (mleko)
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.,
  • Sałata zielona 20g,
  • Pomidor 80 g
  • Krupnik jęczmienny 350 ml
    (mleko, seler, gluten jęczmienny)
  • Ziemniaki z tłuszczem 200 g
  • Ryba pieczonaa (Miruna) 70 g
  • (gluten pszenny, jaja, ryby)
  • Warzywa po grecku 200 g
    (gluten pszenny, seler)
  • Kompot owocowy z jabłkiem b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________