Treść artykułu

Dieta 19.04.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Kasza manna na mleku/p 300 ml,
    (mleko, gluten pszenny)
  • Chleb mieszany pszenno – żytni 70 g
    (gluten pszenny, gluten żytni)
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Dżem 25 g,
  • Mandarynka 2 szt,
  • Twarożek 60 g,
    (mleko)
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Szpinakowa z zacierką 350 ml,
    (gluten pszenny, seler, jaja, mleko)
  • Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g,
  • Kotlet z ryby Miruna 70 g,
    (gluten pszenny, jaja, ryba)
  • Sałatka z kapusty czerwonej z olejem 200 g,
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Kasza manna na mleku/p 300 ml,
    (mleko, gluten pszenny)
  • Bułka pszenna długa 100 g
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Dżem 25 g,
  • Jabłko pieczone 1 szt,
  • Twarożek 60 g,
    (mleko)
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Szpinakowa z zacierką 350 ml,
    (gluten pszenny, seler, jaja, mleko)
  • Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g,
  • Pulpet rybny Miruna 70 g,
    (gluten pszenny, jaja, ryba)
  • Sos cytrynowy 80 ml,
    (gluten pszenny, mleko)
  • Bukiet jarzyn oprószany z olejem 200 g,
    (gluten pszenny, seler)
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________