Treść artykułu

Dieta 19.08.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Płatki jęczmienne na mleku /p 300 ml ( MLE, GLU JĘCZ,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 60 g (SOJ,)
Pomidor 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g

Brokułowa z ryżem () 350 ml ( MLE, SEL,)
Ziemniaki młode z tłuszczem gotowane () 200 g
Gulasz warzywny z ciecierzycą * 200 g ( GLU PSZ, SEL,)
Surówka z pora i jabłka () 200 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Płatki jęczmienna na mleku /p 300 ml ( MLE, GLU JĘCZ,)
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Szynka Ojca Grzegorza wieprzowa wędzona 60 g (SOJ,)
Pomidor 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g

Jabłko 1 szt

Brokułowa z ryżem () 350 ml ( MLE, SEL,)
Ziemniaki młode z tłuszczem gotowane () 200 g
Gulasz warzywny z tofu dieta*. 150 g ( GLU PSZ, SOJ, SEL,)
Surówka z pora i jabłka () 200 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________