Treść artykułu

Dieta 19.12.2023r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml,
    (mleko, gluten pszenny, gluten jęczmienny)

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 g,
    (
    mleko, glutan jęczmienny) (mleko)

  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70g,
    (
    gluten żytni, gluten pszenny)

  • Chleb Graham 30g,
    (
    gluten pszenny)

  • Masło extra 82% 10 g,
    (
    mleko)

  • Pyzdra schabowa – wędzonka wieprzowa schab wieprzowy wędzony parzony 60g,

  • Sałata 20 g,

  • oda mineralna n/g 0,5l 1 szt,

  • Pomidor 80 g.
  • Jarzynowa z zacierką 400 ml,
    (
    gluten pszenny, jaja, mleko, seler)

  • Ziemniaki z tłuszczem 200 g,

  • Filet z kurczaka gotowany 70 g,

  • Sos pietruszkowy 80 ml,
    ( gluten pszenny, mleko, seler)

  • Surówka wielowarzywna z olejem 200 g,
    (
    seler)

  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta bogatoresztkowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml,
    (mleko, gluten pszenny, gluten jęczmienny)

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 g,
    (
    mleko, glutan jęczmienny)

  • Bułka pszenna długa krojona 100 g,
    (gluten pszenny)

  • Masło extra 82% 10 g,
    (
    mleko)

  • Pyzdra schabowa – wędzonka wieprzowa schab wieprzowy wędzony parzony 60g,

  • Sałata 20 g,

  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt,

  • Pomidor b/skórki 80 g.

  • Jarzynowa z zacierką 400 ml,
    (
    gluten pszenny, jaja, mleko, seler)

  • Ziemniaki z tłuszczem 200 g,

  • Filet z kurczaka gotowany 70 g,

  • Sos pietruszkowy 80 ml,
    ( gluten pszenny, mleko, seler)

  • Marchew oprószana z olejem 200 g,
    (
    gluten pszenny)

  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________