Treść artykułu

Dieta 20.12.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Dżem 25 g 2 szt
Mandarynka 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Twarożek z cynamonem  30 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Krupnik jęczmienny 350 ml ( SOJ, SEL, GLU JĘCZ,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g
Morszczuk panierowany 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,)
Surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem i jabłkiem + 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Dżem 25 g 2 szt
Jabłko pieczone 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Twarożek z cynamonem 30 g ( MLE,)
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Krupnik jęczmienny 350 ml ( SOJ, SEL, GLU JĘCZ,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane 200 g
Morszczuk pieczony 100 g ( RYB,)
Warzywa po grecku 150 g (SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos cytrynowy 80 g (GLU PSZ, MLE,)

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________