Treść artykułu

Dieta 20.01.2025 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłusczu

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka szkolna- wp. parzona 60 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE,)
Pomidor b/skórki 100 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Zupa dyniowa z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Makaron penne 200 g (GLU PSZ,)
Sos szpinakowy + 100 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Marchew gotowana plastry z olejem + 150 g
Twaróg półtłusty 100 g ( MLE,)

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p b/c 150 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb Graham 100 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Szynka szkolna- wp. parzona 60 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE,)
Ogórek kiszony 80 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Sałata zielona 20 g


Jogurt naturalny 150g 1 szt ( MLE,)

Zupa dyniowa z ziemniakami + 350 g ( SOJ, MLE, SEL,)
Makaron pełnoziarnisty 200 g ( GLU PSZ,)
Sos szpinakowy + 100 g ( MLE,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Surówka z selera i jabłka b/c + 150 g ( SEL,)
Twaróg półtłusty 100 g ( MLE,)

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________