Treść artykułu

Dieta 20.09.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Płatki pszenne na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Dżem 25 g 2 szt
Śliwka szt 1 szt
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt

Dyniowa z makaronem () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane () 200 g
Kotlet z ryby (Miruna) 70 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,)
Surówka z kapusty czerwonej z olejem 200 g
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Sos cytrynowy 100 ml (GLU PSZ, MLE,)

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,)
Płatki pszenne na mleku/p 300 ml ( GLU PSZ, MLE,)
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło extra 82% 10 g (MLE,)
Dżem 25 g 2 szt
Jabłko pieczone 1szt. 1 szt
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt

Dyniowa z makaronem () 350 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL,)
Ziemniaki z koperkiem gotowane () 200 g
Pulpet rybny (Miruna) 70 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,)
Szpinak gotowany z olejem* 200 g ( GLU PSZ,)
Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
Sos cytrynowy 100 ml (GLU PSZ, MLE,)

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________