Treść artykułu

Dieta 20.12.2023 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml,
    (mleko, gluten pszenny, gluten jęczmienny)

  • Płatki owsiane na mleku 300 g,
    (
    mleko, glutan owsiany) (mleko)

  • Chleb mieszany pszenno-żytni 70g,
    (
    gluten żytni, gluten pszenny)

  • Chleb Graham 30g,
    (
    gluten pszenny)

  • Masło extra 82% 10 g,
    (
    mleko)

  • Ser topiony 60 g,
    (
    mleko)

  • Sałata 20 g,

  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt,

  • Pomidor 80 g.

  • Kapuśniak z kapusty białej 350 ml,
    (
    gluten pszenny, seler, gorczyca)

  • Kasza jęczmienna/sypko 200 g,
    (
    gluten jęczmienny)

  • Pieczeń rzymska wieprzowa 70 g,
    (
    gluten pszenny, jaja)

  • Sos jarzynowy 80 ml,
    (
    gluten pszenny, seler)

  • Surówka z marchwi i selera z olejem 200 g,
    (
    seler)

  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml,
    (mleko, gluten pszenny, gluten jęczmienny)

  • Płatki owsiane na mleku 300 g,
    (
    mleko, glutan owsiany) (mleko)

  • Chleb Graham 30g,
    (
    gluten pszenny)

  • Masło extra 82% 10 g,
    (
    mleko)

  • Serek homo naturalny 150 g 1 szt,
    (
    mleko)

  • Sałata 20 g,

  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt,

  • Pomidor 80 g.

  • Ziemniaczana 350 ml,
    (
    gluten pszenny, mleko, seler)

  • Kasza jęczmienna/ sypka 200 g,
    (gluten jęczmienny)

  • Pieczeń rzymska wieprzowa 70 g,
    (
    gluten pszenny, jaja)

  • Sos jarzynowy 80 ml,
    (
    gluten pszenny, seler)

  • Surówka z marchwi i selera z olejem 200 g,
    (
    seler)

  • Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________