Treść artykułu

Dieta 21.03.2024r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta Podstawowa

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Płatki owsiane na mleku/p 350 ml,
    (mleko, gluten owsiany)
  • Chleb mieszany pszenno – żytni 70 g,
    (gluten pszenny, gluten żytni)
  • Chleb Graham 30 g,
    (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Ser topiony 60 g,
    (mleko)
  • Papryka świeża 50 g,
  • Sałata zielona 20 g,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Barszcz biały z ziemniakami 350 ml,
    (mleko, seler, gluten pszenny, gluten żytni)
  • Fasolka po bretońsku z kiełbasa Śląską 350 g,
    (gluten pszenny, soja, mleko)
  • Chleb mieszany pszenno – żytni 70 g,
    (gluten pszenny, gluten żytni)
  • Banan 1 szt,
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Śniadanie

Obiad

  • Kawa zbożowa z mlekiem/p  b/c 250 ml,
    (mleko, gluten żytni, gluten jęczmienny)
  • Płatki owsiane na mleku/p 350 ml,
    (mleko, gluten owsiany)
  • Chleb Graham 100 g,
  • (gluten pszenny)
  • Masło extra 82% 10 g,
    (mleko)
  • Serek homogenizowany naturalny 1 szt,
    (mleko)
  • Papryka świeża 50 g,
  • Sałata zielona 20 g,
  • Gruszka 1 szt,
  • Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt.
  • Barszcz biały z ziemniakami 350 ml,
    (mleko, seler, gluten pszenny, gluten żytni)
  • Kaszotto jęczmienne z mięsem wieprzowym i warzywami 350 g,
    (seler, gluten jęczmienny)
  • Sos pomidorowy 80 ml,
    (gluten pszenny)
  • Cukinia pieczona z olejem 200 g,
  • Kompot owocowy z jabłkami b/c 250 ml.

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________