Treść artykułu

Dieta 22.11.2024 r.

Kategoria Dobry Posiłek w Szpitalu

___________________________________________________________________________________

Dieta podstawowa

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 150 ml ( MLE, GLU ŻYT,
GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Chleb mieszany pszenno-żytni 70 g ( GLU PSZ, GLU
ŻYT,)
Chleb Graham 30 g (GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Dżem 25 g 2 szt
Jabłko 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Twarożek 30 g (MLE,)
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 

Krupnik jęczmienny () 350 ml ( MLE, SEL, GLU
JĘCZ,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane () 200 g
Ryba smażona (Miruna) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,)
Surówka z kapusty kiszonej z olejem () 150 g
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml

___________________________________________________________________________________

Dieta łatwostrawna

Śniadanie

Obiad

Kawa zbożowa z mlekiem/p 150 ml ( MLE, GLU ŻYT,
GLU JĘCZ,)
Herbata czarna granulowana b/c 100 ml
Bułka pszenna długa krojona 100 g ( GLU PSZ,)
Masło porcjowane 10g (82% tł.) 1 szt ( MLE,)
Dżem 25 g 2 szt
Jabłko pieczone 150 g
Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt
Twarożek 30 g (MLE,)
Sałata zielona 20 g
Cukier 5 g

Krupnik jęczmienny () 350 ml ( MLE, SEL, GLU
JĘCZ,)
Ziemniaki z tłuszczem gotowane () 200 g
Ryba pieczona (Miruna) 100 g ( RYB,)
Warzywa po grecku () 150 g ( GLU PSZ, SEL,)
Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
Sos cytrynowy 80 ml (GLU PSZ, MLE,)

___________________________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________